7. tammikuuta 2014

Vuoden 2013 luetut

Kun vuosi on nyt viikko sitten vaihdettu, on jälleen aika ottaa katsaus viime vuonna lukemiini kirjoihin. Minulla on siis viimeiset pari vuotta ollut tapana kirjoittaa ylös vuoden aikana lukemani kirjat ja vuoden 2011 sekä 2012 luetut romaanit voi löytää myös blogistani. Vuonna 2012 luettujen kirjojen lista jäi minun mittapuullani varsin säälittävään yhdeksään opukseen ja teinkin uudenvuoden lupauksen lukea vähintään kaksikymmentä kirjaa seuraavan vuoden aikana. Kirjojen lukeminen ei siis todellakaan ole minulle mikään taakka vaan pidän siitä todella paljon ja sen takia halusin antaa enemmän aikaa tälle rakkaalle harrastukselle. Lupauksen kahdenkymmenen kirjan lukemisesta sain pidettyä ja ylitinkin tuon rajapyykin melko monella kirjalla: kokonaan sain luettua yhteensä nimittäin kaksikymmentäkuusi romaani. Mitä minä sitten luin tänä vuonna?


Kirsti Kuronen: Omenapuu laulaa
Suzanne Collins: Nälkäpeli
Suzanne Collins: Vihan liekit
Kaarina Davis: Rankka kutsumus - Sairaanhoitajan päiväkirja
Suzanne Collins: Matkijanärhi
C.S. Lewis: Narnian tarinat - Velho ja leijona
Christopher Andersen: Barack & Michelle
J.R.R. Tolkien: Taru sormusten herrasta - Sormusten ritarit
♥ Todd Burpo & Lynn Vincent: Taivas on totta - Hämmästyttävä tarina pienen pojan matkasta taivaaseen ja takaisin
♥ Hannah Alexander: Ratkaiseva askel
♥ Kerttu Aitola: Lontoonrakeita
♥ Anne Frank: Päiväkirja
♥ Santa Montefiore: The Summer House
♥ J.K. Rowling: Harry Potter and the Philosopher's Stone
♥ Kari "KK" Korhonen & Jukka Mäkinen: Huutavat kivet
♥ J.K. Rowling: Harry Potter and the Chamber of Secrets
♥ Sophie Kinsella: Minishoppaaja
♥ Jude Deveraux: Silkkiäispuu
♥ Jenna Miettinen: Liian nuori
♥ J.K. Rowling: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
♥ Louisa M. Alcott: Pikku naisia
♥ Elizabeth Gilbert: Omaa tietä etsimässä Italiassa, Intiassa & Indonesiassa
♥ Cecilia Ahern: Where Rainbows End
♥ Yann Martel: Piin elämä
♥ J.K. Rowling: Harry Potter and the Goblet of Fire
♥ Jane Green: Life Swap


Vuonna 2013 tuli luettua moniakin hyviä romaaneja. Muun muassa Suzanne Collinsin Nälkäpeli -trilogia yllätti minut todella positiivisesti. En nyt enää hirveän tarkasti muista kirjojen tapahtumia, mutta muistaakseni kaksi ensimmäistä trilogian osaa ahmin hirveää vauhtia, kun taas kolmas ei enää ollut ihan niin hyvä kuin edeltäjänsä, mutta hyvä sekin joka tapauksessa. Jos sieltä ruudun takaa siis löytyy vielä joku, joka ei näitä kirjoja ole lukenut, niin voin ainakin omasta puolestani niitä suositella. J.K. Rowlingin Harry Potter -sarja nyt ei koskaan minun mielestäni vanhene ja se näyttääkin löytäneen paikkansa jok'ikisen vuoden lukulistalta. :p Tällä kertaa aloitin kirjasarjan lukemisen tosiaan uudelleen englanniksi ja neljännestä kirjasta eteenpäin luenkin niitä ihan ensimmäistä kertaa kyseisellä kielellä.

Muita erittäin mainitsemisen arvoisia romaaneja ovat Santa Montefioren The Summer House, josta teinkin Lontoon-matkani päätteeksi ihan oman postauksensa, sillä kirja oli ehkä yksi parhaimmista lukemistani kirjoista koskaan. Jude Deverauxin Silkkiäispuu oli myös mieleenjäävä kirja siinä missä myös seuraavat romaanit: Eliza Gilbertin Omaa tietä etsimässä Italiassa, Intiassa & Indonesiassa, Cecilia Ahernin Where Rainbows End ja Jane Greenin Life Swap.


Voisikin kaiketi sanoa, että olen lukenut varsin mainioita kirjoja tämän vuoden aikana, kun niistä noin monta erityismaininnan saanutta löytyi. Viime vuoden lukulista sisälsi myös edellisvuosia enemmän englanninkielisia romaaneja ja olenkin alkanut kokea sen itselleni soveltuvammaksi lukukieleksi. Vaikka oma äidinkielemmekin on todella kaunis, niin toisinaan vaan tuntuu, että englanti on rikkaampi kieli kuin tämä meidän kotimainen. Tälläkin hetkellä lukemistaan odottaa itseasiassa peräti neljä englanninkielistä kirjaa, joista yhden sain joululahjaksi ystävältäni ja kolme muuta löysin antikvariaatin valikoimista.

Minkäslaisia kirjoja te luitte viime vuoden aikana? Löytyykö mitään suosittelemisen arvoista? ;)

2 kommenttia:

 1. Ihana postaus! Mä tein nyt uudenvuodenlupauksen, että tänä vuonna luen enemmän, koska joululomalla taas kun oli aikaa niin tajusin kuinka kivaa se on!! Että kiitos kirjasuosituksista :) Tosta kielestä; mä taas oon täällä ollessa nauttinut niiin paljon suomeksi lukemisesta, mutta ehkä siihen on tietyt syynsä ;D Mieluummin suomeksi kuin serbiaksi :D Mutta oon kyllä samaa mieltä, että joskus asiat vaan pystyy sanoa englanniks paremmin! Ootko lukenu Riikka Pulkkisen tai Torey Haydenin kirjoja? Suosittelene erityisesti Pulkkisen "Totta" ja Haydenin "Lapsi muiden joukossa". Ja noiden lisäks Alexander McCall Smithin Naisten etsivätoimisto nro 1-sarjaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä aattelin luvata tänä vuonna kolmenkymmenen luetun kirjan rajapyykin ylittämistä. :p En mä siitä tiettykään mitään paineita aio ottaa, mutta rakastan lukemista niin paljon, että haluan antaa sille enemmän aikaa. :) Ja eipä mitään, toivottavasti suosituksen nappaa sullekin!

   Voin kyllä kuvitella että siellä suomeksi lukeminen on spesiaalia. ;) Kuten sanoinkin, suomen kielikin on rikas ja kaunis kieli, mutta joskus itsensä ilmaiseminen englanniksi on vain helpompaa ja asiat pystyy sanomaan paremmin.

   Riikka Pulkkinen kyllä kirjailijana on tuttu nimi, mutta en muistaakseni oo ainuttakaan hänen kirjaa lukenu. Torey Haydenilta oon kyllä itseasiassa aika montakin kirjaa tainnu joskus joitain vuosia sitten lukenu, mutta taisin lopettaa sen jossain vaiheessa kun ne tuntu toteuttavan niin samanlaista kaavaa aina. :D Eikä toi Alexander McCall Smithikään kuulosta tutulta. Mutta täytyy nä,mäkin ehdottomasti laittaa korvan taakse! Kiitos vinkeistä! :)

   Poista