20. tammikuuta 2014

Perinteinen makaronilaatikko

Viikonloppuna kokkailin tulevaa työviikkoa silmällä pitäen jääkaappiin makaronilaatikkoa evääksi pakattavaksi. Täytyi oikein mietiskellä, että olenko edes aikaisemmin Jyväskylässä oloaikanani makaronilaatikkoa tehnyt. Blogiin en ainakaan kyseisestä kokkailutuokiosta ole kirjoitellut, jos sellasta on edes ollut. Muistikuvaa ei ainakaan ole. No olin tehnyt tai en, makaronilaatikko on aina ollut mielestäni kotiruokien aatelia. Toki se kotitekoinen loora on aina ollut parempaa kuin kouluruokalassa tarjotut mauttomat viritelmät. Nuorempana isä myös aika usein pyysi minua köökin puolelle tätä herkkua valmistamaan ja siitä tulikin vuosien saatossa jonkinlainen bravuurini. Taitaa siitä siis olla vuosi poikineen kun olen viimeksi makaronilaatikkoa tehnyt, joten nyt oli aika ottaa vahinko takaisin.


1 iso sipuli
400 g jauhelihaa
makaronia
3 kananmunaa
n. 4½ dl maitoa
mausteita
juustoraastetta


Pilko sipuli ja kuullota se rypsiöljytilkan kanssa pannulla. Kun sipuli on saanut väriä pintaansa, heitä sekaan jauheliha ja sekoittele sörsseliä, kunnes jauheliha on kunnolla ruskistunut. Itse maustoin jauhelihan pippurisekoituksella ja suolalla, mutta tässä vaiheessa vain se kuuluisa mielikuvitus on rajana: käytä mausteita joista pidät. Ennen tätä kaikkea on jo tietenkin hyvä laittaa vesi kiehumaan, jotta makaronit voi heittää sekaan kypsymään. Valitettavasti minulla ei nyt ole mitenkään tarkempia määriä tuon makaronin suhteen, vaan ihan näppituntumalla mentiin. Voitele uunivuoka, sekoita jauheliha makaronien sekaan ja kaada seos uunivuokaan. Riko kananmunat kulhoon ja riko niiden rakenne vispilällä. Sekoita sitten joukkoon maito ja vaikka vielä jokunen hyppysellinen paprikamaustetta (tätä ei käyttämässäni ohjeessa ollut, mutta muistan että köksän-oppikirjassamme paprikamaustetta käytettiin :p). Munamaitoa tulisi olla niin paljon, että miltei koko laatikko peittyy sen alle, joten jos niin ei ole, niin tee lisäsatsi munamaitoa ja heitä se sekaan. Komeuden päälle sitten vielä raastoin jääkaapista jämäjuustoa ja laitoin looran uuniin 200 asteeseen noin kolmeksi vartiksi.


Sitten kun päälle vielä heittää lorauksen ketsuppia, niin johan alkaa maistumaan! Kyllä se makaronilaatikko on vaan kaikessan yksinkertaisuudessaan niin kerta kaikkiasen maukasta. :) Tosin täytyy kyllä myöntää, että seuraavalla kerralla maustan laatikkoni vähän paremmin, tämä satsi tahtoi jäädä hivenen mauttomaksi.

Mitäs siellä ruudun toisella puolen pidetään makaronilaatikosta?

2 kommenttia:

  1. Ihania kuvia! Tuli hirveä nälkä ja makaroonilaatikko on ehkä parasta kotiruokaa ikinä ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! :) Ja niin se on: yksinkertaista, mutta niin maukasta!

      Poista