24. elokuuta 2012

Ruisruudut



Minun teki hirveästi mieli leipoa tänään jotain hyvää, mutta eihän minulla ollut aineksia mihinkään makeisiin leipomuksiin ja aikomukseni oli vasta huomenna mennä kauppaan täydentämään kaappeja. Ruisjauhopaketin takana oli kuitenkin yksinkertainen ohje ruisruutujen tekoon, joten päätin sitten leipaista niitä paremman puutteessa.

I wanted to bake something today, but of course I didn't have any ingredients to do anything sweet and my plan was to go buy some food not until tomorrow. Luckily I found one simple recipe from behind the rye flour bag, so I decided to make those.



First thing you need is 5 decilitres of water, which temperature is about 42 degrees. Add 2 teaspoons of salt, 2 tablespoons of sugar and ½ decilitre of oil. Mix them up.


Mix up dry ingredients: 4 decilitres of rye flour, 5 decilitres of wheat flour and 11 grams (1 package) of yeast.


Mix together wet and dry ingredients so long that the dough is even.


Olin hurja ja poikkesin ohjeista sen verran, että heitin taikinalevyn päälle kaurahiutaleita. Eipä niistä monikaan pysynyt matkassa mukana enää leivän leikkausvaiheessa, mutta tulipahan laitettua.

Cover baking tray with baking paper and make a flat plate (?) from the dough. Before that add some flour all over the flour because otherwise it is going to stick to paper. Yes, that happened to me. I also added some oatmeals on top of the plate, even though it wasn't in the receipe.


Sillä väliin, kun taikina oli kohoamassa, oli hyvä lähteä pienelle iltalenkille, koska en olisi muuten jaksanut odottaa taikinan kohoamista tuota 30-40 minuuttia. Olisihan sitä voinut tietenkin tiskata, mutta se nyt olisi ollut ihan tylsää. Ehtiihän sitä huomennakin. Älä tee mitään tänään, minkä tekemisen voit jättää huomiselle, vai miten se menikään. ;)

Cover the whole thing with some cloth and let the dough be there 30-40 minutes before putting it into the oven. I'm so hasty that I couldn't just wait that 30 minutes and I decided to go for a walk instead. Yeah, I could have washed the dishes, but how boring is that? Don't do anything today, what you can leave for tomorrow or how it is. ;)


225 degrees for about 20 minutes. 


Semmoisen pienen vinkin annan, että taikinaan kannattaa ripotella kauttaaltaan ruisjauhoja ennen sen levittämistä pellille, sillä nythän tuo komeus oli aika hyvin jämähtänyt kiinni tuohon leivinpaperiin. Kyllähän se irti lähti pientä väkivaltaa käyttäen, mutta olisi se nätimminkin voinut irrota. 


Nauti leipäset vaikkapa teekupillisen kanssa. Namskis! ♥

And it is time to enjoy. I ate those pieces with a cup of tea. Yummy! ♥

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti