30. joulukuuta 2012

Muuta yhden ihmisen koko maailma

Olen jo pitkään miettinyt oman kummilapsen ottamista ulkomailta. Oikeastaan ajatus taisi lähteä liikkeelle melko pian sen jälkeen kun olin aloittanut kuukausilahjoitukset Unisefille. Vaikka Unisefikin tekee varmasti äärimmäisen paljon hyvää työtä sitä tarvitsevien avuksi, halusin kuitenkin avulleni kasvot. Varmaan vuoden verran tuo kummius siis mielessäni ehti pyöriä ennen kuin otin sen ratkaisevan askeleen ja kirjoitin tietoni fidan lomakkeisiin netissä ja aloin odottamaan tietoja tulevasta kummilapsestani. 


Fida saattaa joillekin teistä olla tuntematon järjestö, joten tässä pieni lainaus heidän nettisivuiltaanFida International on vuonna 1927 perustettu Suomen helluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö. Sana fida on latinaa ja merkitsee uskollista ja luotettavaa. Fidan toiminta perustuu kokonaisvaltaiseen ihmiskäsitykseen ja kristillisiin arvoihin. Tällä hetkellä Fidalla on noin kuusikymmentä yhteistyömaata ja järjestön tekemä työ vaikuttaa noin kymmenen miljoonan ihmisen elämään köyhissä maissa vuosittain. Kummilapsityötä Fidalla on 26 kummikohteessa 14 eri maassa. Toiminta sisältää paljon muutakin, joten jos haluat tietää lisää, napsauta tuota hieman ylempänä olevaa linkkiä. :) Fidan valitsin omaksi järjestökseni tämän kristillisen perustan takia. :)


Aivan kieli pitkällä kotona lomaillessa odotin tietoja tulevasta kummilapsestani. Minulla oli tiedossa ainoastaan kohde ja kuukausittain lahjoitettava summa, loppujen tietojen kerrottiin saapuvan 7-10 päivän kuluessa. Odottelin kotikotonani tietoja sähköpostiin, vaikka olisihan minun pitänyt tajuta, että postillahan he minulle kirjeen lähettävät. Iloinen yllätys siis odotti minua palatessani lomanvietosta takaisin Jyväskylään, kun yllänäkyvä kirje oli kolahtanut postiluukusta ja sen löysin muiden postien joukosta. 

Lahjoitukseni kohteeksi valitsin pienen mietinnän jälkeen Kenian ja Kenian köyhien kylien lapset. Valintani oli loppuviimein melko summittainen, mutta valintaan vaikutti muun muassa se, että halusin oman kummilapsen enkä olla yhteisökummina. Toisena perusteena oli kuukausittaisen lahjoituksen summa, sillä halusin ottaa pienehkön kuukausimaksun, jotta minulla olisi varmasti pitkällä ajanjaksolla varaa sen maksamiseen. Vaikka en yhteisökummi olekaan, Fidalla halutaan tukea koko yhteisön hyvinvointia, eikä pelkästään tämän yhden kummilapsen kehitystä. Fidan kummilapsityö tähtää kestävään muutokseen, joka parantaa kehitysmaiden lasten hyvinvointia. Kummina varustat paikkalisia yhteisöjä huomioimaan lasten perustarpeet kaikilla elämänalueilla. Kummituki ohjataan niin, että siitä on mahdollisimman paljon hyötyä ja iloa niin lapselle kuin koko yhteisölle. Kun yhteisö voi hyvin, myös lapset voivat hyvin. Mielestäni tämä filosofia on oikein toimiva, sillä se estää eriarvosita asemaa lasten välillä tukemalla koko yhteisöä ja sen hyvinvointia. 


Kenian kuivilla alueille ilmastonmuuton on lisännyt entisestään kuivuutta ja tämä yhdessä lisääntyneen puunhakkuun ja eroosion kanssa on rapauttanut yhteisöjen kyvyn tuottaa riittävästi ruokaa. Vesipula vaikuttaa heikentävästi terveyteen ja sanitaatioon. Tämä kaikki yhdessä lisää köyhyyttä. Kyläyhteisöjä tuetaan kokonaisvaltaisesti.

 Koulutuksen kautta autetaan ihmisiä mm. löytämään keioja varastoida sadevettä, annetaan tietoa ja tutkitaan yhdessä, että mitä vihanneksia ja hedelmiä ko. kylän maaperässä voisi viljellä.

Ympäristöasioiden ohella pyritään huomioimaan muita ongelmia, jotka oleellisesti vaikuttavat kyläläisten eläään, mm. terveys- ja HIV/Aids valistus. Erityinen huomio on lasten ja perheiden hyvinvoinnilla. Perustarpeiden lisäksi (koti, riittävä ravinto) pyritään mahdollistamaan koulunkäynti niille lapsille, jotka köyhyydestä johtuen eivät ole koulussa.


Ja tässä hän on! Pieni ja ihana viisivuotias kummilapseni, Caleb, Tangulbein kylästä, joka sijaitsee Kenian pohjoisessa osassa, 333 kilometrin päässä maan pääkaupungista Nairobista. Caileb käy esikoulua ja asuu yhdessä vanhempiensa kanssa. Hänellä on myös kaksi pikkusiskoa. Vanhemmat ovat pienyrittäjiä ja myyvät kasviksia läheisellä torilla. Kotinaan seitsenhenkisellä perheellä on yhden huoneen olkikattoinen savimaja. Jotkut teistä saattavat mielessään laskeskella, että kuinka kolmesta lapsesta ja vanhemmista saadaan seitsemän henkeä. Calebin isällä on kuitenkin useampi vaimo ja ilmeisesti joku/jotkut heistä asuvat yhdessä perheen kanssa.

Suunnitelmissani oli kenties jo huomenna käydä hieman shoppailemassa ja etsimässä joko tarroja tai kiiltokuvia ja jonkun Suomi-aiheisen kortin, ja aloitan kirjoittamaan Calebille kirjettä. :) Kenties tarrat ovat käytännöllisempiä, koska luultavasti heillä ei käytössään liimaa ole. Tai ainakin olettaisin niin? Kirjeenvaihto kummilapsen kanssa on siis tietääkseni useidenkin (kaikkien?) järjestöjen kautta mahdollista. En muiden järjestöjen käytäntöjä tiedä, mutta Fidan kohdalla saan kohteesta kahdesti vuodessa uutiskirjeen, jossa kerrotaan kummihankkeen kuulumisia. Alkukesästä saan kuvallisen vuosiraportin Calebin elämästä ja ennen joulua henkilökohtaisen kirjeen tai piirrustuksen Calebilta itseltään. Harmi, että joulu meni juuri! Itse saan Calebia kirjeellä tai kortilla muistaa aina halutessani. Caleb viettääkin syntymäpäiviään helmikuun alussa, kenties liitänkin kirjeen mukaan syntymäpäiväkortin ja myöhemmin lähetän tuon Suomi-aiheisen kortin. :)

Hihi, olen aivan innoissani tästä koko kummihommasta! Toivottavasti innostus säilyisi vielä vuosien ajan ja viitsisin ainakin muutamia kertoja vuodessa lähettää Calebille postia. Kummiuteni siis jatkuu vaihtoehtoisesti joko siihen saakka, että Caleb on käynyt peruskoulunsa loppuun tai jos perhe muuttaa tai Calebin koulutus jostain syystä odottamattomasti päättyy. Toivottavasti tästä tulee useiden vuosien projekti. :) 

Ps. Lisäsin uuden tunnisteen Fida International, jonka alta voi myöhemmin löytää kaikki kummiutta koskevat postaukset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti